Yritysneuvonta - ja kehittämisneuvonta tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Miten nuori arvioi työpaikkojen kiinnostavuutta?

Miten nuori arvioi työpaikkojen kiinnostavuutta?

Tällä viikolla Pielisen Karjalan paikallisvaliokunnassa jäsenten ajankohtaisissa asioissa keskustelun kärjeksi nousi osaavan työvoiman saanti eri näkökulmista. Keskustelimme asiasta sekä isona haasteena koko maakunnan kannalta että toisaalta myös siitä, mitä asialle voidaan tehdä, esim. millaisia konkreettisia toimenpiteitä Pohjois-Karjalan kauppakamari on suunnitellut yhteistyössä eri toimijoiden kanssa kansainvälisten opiskelijoiden sitouttamiseksi maakuntaan.

Tällä kertaa saatiin kuulla myös tarina rekrytointien onnistumisesta, sillä yksi paikallisvaliokunnan jäsenyrityksistä kertoi heidän hakeneen tuotantotyöntekijöitä kuluneen vuoden aikana. Hakijoita avoimiin työpaikkoihin oli ollut peräti 30–60 kpl. Yritys oli saanut hyviä työntekijöitä, jotka ovat myös sitoutuneet työpaikkaan eli työntekijöiden pysyvyys on ollut hyvä. Tämä esimerkki osoittaa jälleen sen, miten tärkeä hyvä työnantajamielikuva on nykyään. Kysymys ei ole pelkästään yrityksen maineesta, vaan siihen vaikuttaa myös mielikuva yrittäjästä ja millaista viestiä ”puskaradion” kautta on kuultu arjen johtamisesta työpaikalla. Persoonana tämä kyseinen yrittäjä on mielestäni hyvin dynaaminen ja positiivinen ja uskon, että tämä heijastuu myös vahvasti myös yrityksen ilmapiiriin. Yrittäjä kertoi, että hän on aina pitänyt työntekijöitä yrityksen tärkeimpänä pääomana, ja on halunnut sen vuoksi panostaa myös työntekijöiden erilaisiin etuuksiin.

Tämä yrittäjä osui omissa kommenteissaan ns. naulan kantaan, sillä nämä samat teemat nousevat vahvasti esille YPAI:n (Young Professional Attraction Index) tutkimuksessa, joka julkaistiin hiljattain. Tämän tutkimuksen mukaan nuorten ammattilaisten uuden työnantajan valintaan vaikuttavat asiat ovat tärkeysjärjestyksessä:

  • Palkka ja erilaiset henkilöstöedut
  • Työtehtävien luonne
  • Yrityksen kulttuuri ja työilmapiiri

Yrityksen kulttuurissa ja ilmapiirissä arvostetaan tutkimuksen mukaan edistyksellisyyttä, positiivisuutta, joustavuutta ja dynaamisuutta.

Neljänneksi tärkeimmäksi asiaksi on noussut todennäköisesti osittain koronapandemian vuoksi joustavuus ja työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen. Joustavuutta odotetaan niin työn tekemisen tapoihin (esim. etätyö) kuin työaikaan.

Vaikka yksittäisen työpaikan hakijan kohdalla eri asioiden tärkeysjärjestys voi vaihdella, niin kannattaa kiinnittää huomiota näihin yleisiin trendeihin ja niissä tapahtuviin muutoksiin, jos haluaa olla houkutteleva työnantaja.

 

Lämmin kiitos kuluneesta vuodesta, rauhallista joulua ja onnea uudelle vuodelle

 

Minna Heikkinen, PIKES Oy

 

Pielisen Karjalan paikallisvaliokunta on yksi Pohjois-Karjalan kauppakamarin neljästä paikallisvaliokunnasta. Kukin valiokunta edistää oman alueensa elinkeinoelämän edunvalvontaa sekä valmistelee alueensa kannalta tärkeitä asioita kauppakamarin hallitukselle ja toimistolle toteutettavaksi.

Navigation Menu

Palauta asettelu