Yritysneuvonta - ja kehittämisneuvonta tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Nurmeksen teollisuus kovassa vedossa

Pohjois-Karjalan Trendit 2/2021

Nurmeksen teollisuus kovassa vedossa

Elinkeinoelämän yleisvire Nurmeksessa on ollut niin hyvä, että olemme uumoilleet tilanteen olevan jopa hieman parempi kuin ennen koronaa.

Pohjois-Karjalan Yrittäjien Yritysbarometri syyskuulta vahvisti tämän koko Pielisen Karjalan osalta: vastanneiden yritysten suhdanneodotukset lähimmän vuoden aikana olivat muuta maakuntaa ja jopa muuta Suomea positiivisemmat, erityisesti liikevaihdon ja kannattavuuden osalta. Yllättävää oli myös yritysten vahva kasvuhakuisuus Pielisen Karjalassa, se ei ole ollut tämän alueen yrityksille tavanomaista.

Usean eri toimialan liikevaihdon myönteinen kehitys viime vuoden lopulla loi kasvuodotuksia tälle vuodelle. Silti alkuvuoden 2021 kovat kasvuluvut yllättivät. Liikevaihtoa kertyi Nurmeksessa lähes 23 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla, kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi peräti 16,4 %:lla viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Koronakriisi iski eri toimialoihin ja yrityksiin eri tavoin, samoin myös elpymisen vauhti vaihtelee eri toimialojen ja yritysten kesken. Nurmeksessa teollisuus oli kovassa vedossa, liikevaihdon kasvu oli noin 30 %.

Metsäalalla oli alkuvuonna huippusuhdanne, puun kysyntä, hinta ja hakkuut, samoin kuin sahatavaran kysyntä ja hinta olivat ennätystasolla. Metalliteollisuuden hyvä kehitys jatkuu jo kolmatta vuotta, ja vauhti ei näytä hyytymisen merkkejä edes loppuvuonna 2021 vahvan tilauskannan ansiosta. Tuotantokustannukset tosin ovat nousussa, sillä raaka-aineiden hinta on noussut, osin on myös haasteita raaka-aineiden saatavuudessa. Elintarviketeollisuus ei ollut alkuvuonna kasvussa vielä huippuvuosien tasolla, mutta lukemat todennäköisesti vahvistuvat, kun toimialalle tärkeä horeca-sektori elpyy. Palvelualoilla tilanne on edelleen hyvä, myös majoitus- ja ravitsemistoiminta on palannut kasvu-uralle. Kotimaan matkailijat liikkuvat, kysyntää syyslomaviikkojen majoituksille on ollut runsaasti. Loppuvuosi näyttääkin vahvalta, ellei jouduta palaamaan rajoitusten piiriin.

Lupaavat kasvunäkymät ovat laittaneet liikkeelle myös yritysten investointeja. Talouden vihreän siirtymän luomat mahdollisuudet teollisuudelle ovat myös kasvavan kiinnostuksen kohteena. Korona on kääntänyt myös muuttovirtaa väljemmille ja luonnon läheisille paikoille, Nurmeskin on kirjannut muuttovoittoa alkuvuodelta. Tämänkin kehityskulun soisi vahvistuvan, jotta osaavan työvoiman saannista ei muodostu hyvän kehityksen tulppaa.

Minna Heikkinen
toimitusjohtajaPielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES

 

Tutustu Pohjois-Karjalan Trendit 2/2021 -julkaisuun tässä linkissä.

Navigation Menu

Palauta asettelu