PIKES tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Elpyminen koronasta ollut nopeaa Nurmeksessa

Elpyminen koronasta ollut nopeaa Nurmeksessa  

Nurmes kuuluu maakunnan kärkikastiin vuoden 2020 liikevaihtojen kehityksen osalta. Kaikkien toimialojen liikevaihto vuonna 2020 ylsi reilun 2,4 % kasvuun, teollisuuden liikevaihto jopa 5,3 % kasvuvauhtiin edelliseen vuoteen verrattuna. Elpyminen koronan aiheuttamista haasteista näyttää lähteneen toden teolla liikkeelle syksyn 2020 aikana ja vahvistuneen loppuvuotta kohti. Kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna peräti 7,7 % ja samaan aikaan teollisuus ylsi vahvaan +15,5 %:n kasvupyrähdykseen. Pohjois-Karjalan aluetalouskatsauksessa myönteinen vire oli havaittavissa eri toimialoilla Pielisen Karjalassa, sillä lähes kaikki toimialat kirjasivat plusmerkkisen liikevaihdon loppuvuonna edelliseen vuoden vertailujaksoon verrattuna.  

Liiketoiminnan myönteinen tilanne nurmekselaisissa yrityksissä tuli vahvasti esiin alkuvuonna 2021 tekemissämme ennakointihaastatteluissa ja -kyselyssä, joiden kautta tavoitimme kaikkiaan 76 yritystä. Vastaajista noin puolet piti liiketoiminnan tilannetta normaalina, kolmannes jopa hyvänä. Yli puolet (54 %) myös arvioi, että yrityksen näkymät pysyvät ennallaan vuoden sisällä.  

Teollisuustyöpaikkojoen määrä aleni hieman 

Teollisuustyöpaikkoja Nurmeksen ja Valtimon alueella oli vuonna 2020 yhteensä 521 kappaletta. Vaikka teollisuuden liikevaihto kehittyi viime vuonna myönteisesti, teollisuustyöpaikkojen määrä laski 11 kappaleella edelliseen vuoteen verrattuna. Eniten teollisia työpaikkoja on elintarviketeollisuudessa (194 kpl). Toiseksi eniten teollisia työpaikkoja on metalliteollisuudessa (156 kpl) ja kolmanneksi eniten metsäteollisuudessa (115 kpl). Kilpailukyvyn säilyttäminen vaatii automaation, tuottavuuden ja toimintatapojen jatkuvaa kehittämistä. Investoinnit toivat takavuosina uusia työpaikkoja, nyt investoinneilla ylläpidetään työpaikkoja ja kilpailukykyä, näiden tuloksena voi syntyä myös erilaisia työnkuvia ja tehtäviä. 

Investointeja suunnitteilla  

Ennakointikartoitukseen tavoittamistamme yrityksistä aiempaa useammalla oli investointisuunnitelmia verrattuna vuoteen 2020. Investointisuunnitelmissa kasvun keinoina ovat uudet tuotteet ja palvelut, asiakkaat ja yhteistyökumppanit, toiminnan tehostaminen sekä uudet myyntikanavat ja markkinat. Matkailun lupaavat kasvunäkymät ovat innostaneet paikallisia yrityksiä virittämään investointisuunnitelmia mm. majoitustoimintaan ja aktiviteetteihin.  

Suurimmassa osassa yrityksissä työntekijämäärän arvioitiin pysyvän ennallaan. Kuitenkin 21 % vastaajista arvioi työntekijämäärän nousevan vuonna 2021.  

Tutustu tarkemmin Pohjois-Karjalan Trendit -julkaisuun tässä linkissä. Julkaisussa tarkemmin Pielisen Karjalan ja koko Pohjois-Karjalan elinkeinoelämän kehityksestä vuoden 2020 jälkipuoliskolla.   

 

Minna Heikkinen, toimitusjohtaja

IFrame

PIKES tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

PIKES UUTISET

Palauta asettelu