Yritysneuvonta - ja kehittämisneuvonta tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Aspa Palvelut Oy

Aspa Palvelut Oy

Tuottaa yksilöllisiä asumispalveluja

  • 1 250 asumispalvelujen asiakasta
  • Eri puolella Suomea 40 Aspa-kotia
  • Palveluiden tilaajina 65 kuntaa
  • 430 työntekijää
  • Liikevaihto 19,6 miljoonaa euroa
  • Yhteiskunnallinen, kotimainen yritys, jonka omistaa kokonaan Aspa-säätiö. Tutustu: www.aspa.fi

”Meillä kaapin paikan päättää asiakas”

Valtimon Aspa-koti aloitti toimintansa jo 1.1.1999 keskustassa sijaitsevan omakotitalon tiloissa. Punaisena lankana oli alusta alkaen se, että ”asukkaat ovat mukana kaikessa oman elämän päätöksiin liittyvässä”. Näin toimittiin myös siinä vaiheessa, kun tilat alkoivat käydä riittämättömiksi ja mietittiin toiminnan jatkoa. Aspalla lähdettiin selvittämään paikallisia tarpeita ja toiveita palvelujen suhteen. Kehitysvammaisten Tukiyhdistyksen ja Valtimon kunnan pyynnöstä Aspa-säätiö toteutti v.2013 Kehitysvammaisten asumisen palveluntarve- projektin haastattelemalla yli 20 valtimolaista kehitysvammaista henkilöä. Uudet toimitilat Valtimon ydinkeskustassa saatiinkin vihdoin käyttöön syksyllä 2018, monien vaiheiden jälkeen. ”Asukkaat ovat hyvin onnellisia uusista tiloista”, kertoo palveluesimies Aila Ovaskainen, joka on vetänyt toimintaa Valtimolla alusta saakka. Aspa-koti Kotiharju tarjoaa tehostettua palveluasumista, palveluasumista ja tuettua asumista kehitysvammaisille ihmisille. Pienkerrostalossa on 12 yksiötä. ”Tämä ei ole laitos, tämä on koti”, korostaa 12 vuotta Aspalla työskennellyt Seija Torvinen. ”Yksiö on jokaiselle oma koti, jonka seinien sisällä asukas määrää.”, Seija jatkaa.

Seijan tie Aspa-kodin asumispalvelutyöntekijäksi kävi laitoshuoltajan ja perhepäivähoitajan työstä, lähihoitajan opintojen ja terveyskeskuksen vuodeosastolla työskentelyn kautta. ”Tulin aluksi 2 viikon sijaisuuteen ja sitten pitempään sijaisuuteen ja tänne jäin.” Aila ja Seija molemmat toteavat, että Aspan toimintatapa vaatii työntekijöiltä paljon, mm. joustoa ja hyviä vuorovaikutustaitoja. Laitosmaista rutiinityöskentelyä ei voi tehdä, kun kaikessa lähdetään asukkaiden tarpeista ja toiveista. Työ myös antaa paljon. ””Elämä on aitoa tällaisessa talossa. Kiitos ja hyvä palaute työstä tulee usein yllättävissä tilanteissa”, Seija kertoo.

”Meillä puhutaan.”

Palautetta asukkailta myös kerätään viikoittain. Asukkaat osallistuvat päätöksen tekoon vähintään kerran kuukaudessa järjestettävässä asukaskokouksessa. Kokouksen puheenjohtajana toimii Aspa-kodin asukas. Henkilökeskeinen toimintatapa näkyykin kaikessa toiminnassa. Asukkaat elävät omaa elämäänsä ja työntekijät tukevat ja avustavat. Vieraita saa käydä kuten missä tahansa kodissa ja asukkailla on omat harrastukset ja oma elämä. ”Asukkaalla on oikeus päätöksentekoon silloinkin, kun ehkä itse toimisi toisin.”, Aila sanoo ja jatkaa: ”Meidän tehtävä on olla takavasemmalla.” Itsemääräämisoikeuteen ei puututa, ellei kyse ole terveydestä ja turvallisuudesta. Työntekijöiltä vaatiikin rohkeutta ja vastuuottokykyä nähdä tilanteet, joissa rajanveto on tarpeen. Myös koulutus on avainasemassa, jotta voidaan toteuttaa Aspan arvoja ja toimintatapoja. ”Usein auttaa myös ihan maalaisjärkinen miete, että aattelepa omalle kohalle. Kuinka itse toivoisi asukkaana itseään kohdeltavan.”, Seija toteaa. Toiminnalle luo raamit Siun Soten vammaispalvelujen ja sosiaalityöntekijän kanssa yhteistyössä jokaiselle asukkaalle laadittava yksilöllinen asumispalvelusuunnitelma.

Juhlavalmisteluja arjen keskelle

Aspa-kodin asukkaita on kohdanneet samat haasteet kuin muitakin valtimolaisia. Pankkipalveluja on saatavilla vain kahtena päivänä viikossa, ruokakauppoja on enää yksi ja terveyskeskuspalveluiden perässä on usein mentävä Nurmekseen. Aila pitää sijaintia Valtimon keskustassa kuitenkin edelleen erittäin hyvänä ja monet palvelut ovat yhä kävelymatkan päässä. Lukuisat yhteistyökumppanit tarjoavat asukkaille mahdollisuuden retkiin, erilaisiin harrastuksiin ja virkistäytymiseen. Myös terveyskeskuksen sairaanhoitajapalvelu saa Ailalta kiitosta.

Jouluvalmistelut ovat jo alkaneet ja asukkaat ovat toivoneet haluamiaan jouluruokia. Kinkku paistetaan ja kuustakin on Seija käynyt jo varailemassa. Piparit leivottiin jo Marttojen kanssa ja luvassa on vielä ainakin joululahjojen miettimistä yhdessä. Koti elää tavallaan ja vieraat käypi ajallaan. Oikein lämpöistä joulua Aspa-koti Kotiharjuun ja kiitos, että sain käydä tutustumassa.

 

Terveisin, Outi Meriläinen, yritysasiantuntija ja Kohtaanto-hankkeen vetäjä.

Navigaatiovalikko

Palauta asettelu